Isojärven kansallispuisto

 

Jämsän sydän logoLähde viettämään lomapäivääsi upeaan kansallispuistoon!

Isojärven kansallispuisto Kuhmoisten ja Jämsän rajalla sopii hyvin päivän tai parin retkikohteeksi. Alueella on vaelluspolkuja yhteensä 30 km. Polut on viitoitettu ja niiden varrella on teltta- ja tulentekopaikkoja. Myös melominen on puistossa mahdollista. Kansallispuisto sijaitsee Isojärven etelärannalla ja siihen kuuluu yli 20 saarta. Seudun ohjelmapalveluyrittäjät järjestävät puistoon opastettuja vaellusretkiä ja melontapalveluja. Kansallispuistosta löytyy 16 km pituinen maastopyöräreitti.

Isojärven alueella pidettiin ensimmäiset suuret metsätyöt 1880-luvulla. Puut kuljetettiin hevosvoimin tai uittamalla Päijänteelle ja Länkipohjaan. Savottaan tarvittiin paljon työvoimaa ja sitä myös saatiin, sillä työmiehiä alettiin majoittaa saunoihin ja riihiin, kun alueen talot ja torpat täyttyivät väestä. Puutavaraa alettiin hakata yli kotitarpeiden toisen maailmansodan aikana, sillä polttoaineesta oli pulaa.

Talvella vuonna 1947 valmistui Heretyn tukkikämppä. Siihen aikaan hevosmiehet majoittuvat sinne. Nykyään Heretyn kämppä on kunnostettu kesäkahvilaksi ja vanhaa tukkilaiskulttuuria esitteleväksi nähtävyydeksi. Heretystä voi vuokrata retkeilyvälineitä ja tarvittaessa saa opastusta niiden käyttöön. Tukkikämpän edustalla on kaivo juomavettä varten sekä pyörän pumppu vapaata käyttöä varten. Kämpällä on mahdollista myös yöpyä. Kesäkahvila ja kämppämajoitus on avoinna toukokuusta lokakuun loppuun asti.

Muita rakennuksia alueella ovat Lortikan tukkikämppä, joka rakennettiin vuonna 1956 ja siellä majoittuivat hakkuumiehet. Heretty ja Lortikka olivat hakkuiden tukikohdiksi rakennettuja kämppiä. Nykyään Lortikan kämppä on vuokratupa ja sinne on mahdollista majoittaa 20 henkeä. Isojärveltä löytyy myös Huhtalan torppa, jonka luona pääsee tutustumaan 1700-luvun lopun ja 1800-luvun hirsirakennuksiin. Torpalla järjestetään vuosittain perinnetapahtumia. Ryysälän nuottakunta rakensi Luutsaareen kalapirtin vuonna 1833 syyskalastuksen tukikohdaksi. Nykyään se on museo, josta löytää pirtin historiaa ja nuottauksen esineistöä. Luutsaaren 60-lukua huokuva talo on nykyään myös vuokrattavissa. 

Heretystä Kannuslahdelle lähtevä luontopolku (3 km) kertoo metsien käytön historiasta, Lortikan luontopolku (3 km) taas seudun geologiasta ja lajistosta. Muiden reittien pituus vaihtelee 4-11 kilometrin välillä. Pisimmät lenkit voi yhdistää 20 kilometrin pituiseksi kierrokseksi.

Tampereen suunnalta Isojärvelle kulkee viikonloppuisin bussi. Bussin lippuhinnat ja aikataulut löydät Outdoor Expressin sivuilta, matkaliput myy Matkahuolto.

 

Osoite: Kylämäntie 1335, Kuhmoinen (Isojärven kansallispuisto / Heretyn pysäköintialue)

Laavu Isojärven kansallispuistossa