Jämsän Juokslahdella on ainutlaatuinen kylä, joka houkuttelee lämpöönsä ihmisiä kautta maailman. Tavallinen kesälauantai Saunakylässä on täynnä kohtaamisia, rauhaa ja hyvää mieltä – sekä talkootyön voimaa.
Ensimmäisenä huomaan tuoksun. Se tulee vastaan jo parkkipaikalla, ja syvenee kun astelen keskelle erikokoisia, vanhoja rakennuksia. Savun tuoksu on hurmaava, se kertoo heti tulijalle, että nyt ollaan suomalaisuuden ja saunomisen ytimessä.
On kesäkuinen lauantaialkuilta, mutta Saunakylässä käy jo melkoinen kuhina. Perimmäisestä saunasta, Kaijanmäestä, löytyy jämsänkoskelainen Marko Jakara sekä jämsäläinen Inga Nieminen. Inga on ensimmäistä kertaa lämmityspuuhissa ja pyyhkii tyytyväisenä nokea poskestaan.
– Hikistä puuhaa, ja todella mielenkiintoista! Olen yhdeltä koulutukseltani arkeologi ja perinnerakentaminen kiinnostaa kovasti, sekä saunat rakennuksina sekä tietenkin myös saunominen. Hyvässä opissa olen täällä ollut, Inga kiittelee.
Inga on tullut paikalle aamuyhdeksältä, jolloin pienempien saunojen lämmittäminen tavallisesti aloitetaan. Isojen kohdalla homma käynnistyy jo seitsemältä, Marko kertoo olleensa paikalla puoli seitsemän. Lämmittäjillä, jotka ovat kaikki vapaaehtoisia, on siis takanaan jo pitkä päivä siinä vaiheessa, kun kaikki kymmenkunta savusaunaa avautuvat kello neljä.
Marko on ollut lähes vuoden ajan mukana Suomen Saunakulttuuri ry:n pyörittämän, Jämsän Juokslahdella sijaitsevan, Saunakylän toiminnassa.
– Viihdyn erinomaisesti, mukavaa kun saa olla luonnossa. Kaikki päivät ovat täällä erilaisia, kuten ovat kaikki saunatkin.
Toisin kuin voisi kuvitella, kaikki aktiivit eivät suinkaan ole itse kovia saunojia. Marko ei ole intohimoinen saunoja, sen sijaan Inga kertoo nauttivansa saunomisesta suuresti.
– Olen kaikkiruokainen, kaikenlaiset saunat ja löylyt kiinnostavat. Mutta olen kyllä kovien löylyjen ystävä, tykkään heittää löylyä itse.